Helpen als vrijwilliger?

Lokale taalorganisaties in Haarlemmermeer zoeken taalvrijwilligers!
Wil je aan de slag als taalvrijwilliger?

Hieronder vind je een lijst met omschrijvingen van taalvrijwilligerfuncties bij organisaties in de Haarlemmermeer die zijn aangesloten bij het Taalhuis. Nu óók online! Als je een bepaalde voorkeur hebt, kun je dit in je e-mail of op het aanmeldformulier aangeven. Op basis van jouw voorkeur zal het Taalhuis jou in contact brengen met de best passende taalorganisatie(s). De betreffende taalorganisatie kan vervolgens contact met je opnemen om je uit te nodigen voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

 • 1-op-1 ondersteuning

  • Taal op Maat: taalcoach
   Als taalcoach ondersteun je één-op-één anderstaligen bij het oefenen van de spreekvaardigheid a.d.h.v. alledaagse voorbeelden en situaties. Daarnaast worden er vrijwilligers gezocht die willen helpen bij groepsactiviteiten zoals het Taalcafé.
  • MeerWaarde: 1-op-1 vrijwilliger
   Ondersteun anderstaligen bij het oefenen van de Nederlandse taal.
  • Friend4friend: online 1-op-1 met een taalbuddy.
   Zolang de coronamaatregelen duren, gaat friend4friend online. Jonge Nederlanders worden aan jonge nieuwkomers (18-30 jaar) gekoppeld om elkaar als online taalduo wekelijks te spreken. Er wordt iedere week gezorgd voor een aantal oefeningen op de site om op afstand te doen. Kijk op friend4friend.nl
 • In kleine groepjes

  • St. Li Salaam: taalvrijwilliger
   Als taalvrijwilliger ben je creatief en flexibel. Je geeft les aan volwassenen in bijv. Engels, Nederlands of wiskunde. Daarnaast is er een laagdrempelige naaiklas voor volwassen vrouwen. De cursist bepaalt de leervraag. Je kunt zowel 1-op-1 als in kleine groepjes kunnen werken.
  • Taalhuis: vrijwilliger Taalwandelingen
   Al wandelend oefen je het spreken van de Nederlandse taal met (anderstalige) taalleerders. Je bent lekker in beweging, je leert mensen en Hoofddorp kennen!
   Elke donderdag van 10.00 – 11.00 uur. Verzamelen buiten op het Raadhuisplein voor de hoofdingang van Het Cultuurgebouw in Hoofddorp.
 • Klassenassistent

  • MeerWaarde: klassenassistent
   Als klassenassistent ondersteun je de docent in de klas. Je helpt anderstaligen op verschillende niveaus die Nederlands willen leren.
  • VluchtelingenWerk: klassenassistent
   Als klassenassistent ondersteun je de docent in de klas. Je helpt anderstaligen op verschillende niveaus die een inburgeringscursus Nederlands volgen.
 • Zelf lesgeven in een groep

  • Taalhuis: EVA-lesgroep
   Je verzorgt samen met één andere vrijwilliger een EVA-traject van 12 lessen. Dit traject is speciaal voor vrouwen met een migratieachtergrond die willen werken aan hun zelfvertrouwen. Daarnaast willen ze graag werken, vrijwilligerswerk doen en/of een opleiding volgen. Tijdens de lessen wordt ook aandacht besteed aan oefenen met de Nederlandse taal. De lessen worden gegeven a.d.h.v. een draaiboek.
  • Wooncentrum De Eijk: vrijwilliger lesgroep
   Voor een klein groepje 55+ vrouwen van buitenlandse afkomst geef je taalles in Wooncentrum De  Eijk in Hoofddorp (elke woensdag van 12.00 – 13.00 uur).
  • Leeskring
   In de Bibliotheek van Hoofddorp is elke maandag de Leeskring voor mensen met een migratieachtergrond. Wekelijks komen zij samen om gezamenlijk eenvoudige, Nederlandstalige boeken voor volwassenen te lezen. Als vrijwilliger begeleid je dit leesgroepje.
 • Balievrijwilliger

  Als balievrijwilliger van het Taalhuis ben je het eerste aanspreekpunt. Je houdt aanmeldingsgesprekken met laaggeletterden/anderstaligen en geeft informatie en advies over de juiste taalorganisatie en de taalcollectie van het Taalhuis.
  Je kunt aan de slag bij het Taalhuis in Hoofddorp of bij het Taalpunt in Nieuw-Vennep of in Badhoevedorp. De openingstijden zijn tevens de werktijden.

Meer informatie over een of meer vrijwilligersfuncties? Bel of mail naar Christine van Muiswinkel, de coördinator van het Taalhuis. Telefoon: 023-5664817. Mail: taalhuis@debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Direct aanmelden? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.