20 augustus 2019

De Dag van de Alfabetisering op 18 september was een groot succes!

Het Taalhuis organiseerde op woensdag 18 september een dag met workshops rondom het thema taal én er was een gemeenschappelijke lunch. Iedereen was welkom: taalleerders, vrijwilligers en professionals.


Van 9 tot 15 september vond de Week van de Alfabetisering plaats, waarbij door heel het land laaggeletterdheid onder de aandacht werd gebracht. De samenwerkende partners van het Taalhuis hebben als doel om laaggeletterdheid tegen te gaan en hier zo veel mogelijk mensen van op de hoogte te brengen. Daarom organiseerde het Taalhuis in lijn van de Landelijke Week van de Alfabetisering, op woensdag 18 september de Dág van de Alfabetisering!

Dit evenement is al voor het 3e jaar op rij georganiseerd, dus daar zijn we ontzettend trots op. Het vond dit jaar bovendien voor het eerst plaats in de Burgerzaal van het Gemeentehuis in Hoofddorp.

Het Taalhuis wilde zo veel mogelijk mensen en organisaties de gelegenheid geven om kennis op te doen rondom het thema taal en laaggeletterdheid. Daarom was er zowel in de ochtend als in de middag een leuk programma met veel verschillende en interessante workshops. In de ochtend waren de workshops speciaal ingericht voor taalleerders, in de middag voor vrijwilligers en professionals. Alle workshops werden door specialisten in hun vakgebied gegeven.

Workshops:

1) TPR (Total Physical Response) les: het leren van een vreemde taal m.b.v. lichaamstaal. Deze workshop werd verzorgd door ROC-docent Lena Andrukh.
2) Taalspelletjes: hierbij leerde je met welke taalspelletjes je Nederlands kunt leren. Sociaal werker van MeerWaarde, Sjoerd Mercera, gaf deze workshop in de ochtend; inhoudelijk taaladviseur van het Taalhuis, Elleke Radstake, vertelde hier in de middag alles over.
3) Herkennen en doorverwijzen van Laaggeletterdheid: Inge van Dommelen en Lydia de Jong van Stichting Lezen & Schrijven vertelden alles over laaggeletterdheid; wat het is en hoe je het kunt herkennen.
4) Interactief voorlezen: Marit Vercouteren, lees- en mediaconsulent van de Bibliotheek, vertelde de deelnemers hoe je op een leuke manier kunt voorlezen en welke boeken geschikt zijn.
5) Kalligrafie: Rogier Polman, docent bij Pier-K, bracht alle deelnemers de kunst van het mooi schrijven bij.
6) Rondleiding Taalhuis: de balievrijwilligers gaven een kijkje in de keuken bij het Taalhuis. Hoe ziet het eruit, wat kun je er doen en met welke materialen kun je oefenen?

Na de ochtendworkshops was er een gemeenschappelijke lunch voor álle bezoekers. Deze lunch ging vooraf door een toespraak van wethouder Ap Reinders. Daarnaast werd hij geïnterviewd door vier ROC-cursisten van de lees- en spreekgroep samen met hun docenten José Schoonhoven en Petra Visser.

Na de gezellige lunch was het tijd voor het middagprogramma voor de vrijwilligers en professionals, waarna de dag werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Bedankt iedereen voor jullie komst!