9 augustus 2019

Verslag TaalZomer 2019

Tijdens de zomer je Nederlandse taalkennis laten wegzakken? Niet tijdens de TaalZomer van het Taalhuis in Hoofddorp! Dankzij alle samenwerkende organisaties, docenten, vrijwilligers én het enthousiasme van de taalleerders was het een groot succes. We kunnen er met een zeer positief gevoel op terugkijken.

Vier weken lang, van 16 juli tot 8 augustus, hebben 76 mensen van buitenlandse komaf in de Bibliotheek Haarlemmermeer zich vol enthousiasme gestort op de Nederlandse taal. Elke week organiseerden lokale, samenwerkende partners van het Taalhuis drie verschillende taalactiviteiten. De taallessen werden verzorgd door docenten van MeerWaarde/ROCvA, de Taalwandelingen door de Bibliotheek/Team Sportservice en het wekelijkse Taalcafé door VluchtelingenWerk. Per taalactiviteit waren gemiddeld 24 taalleerders aanwezig met soms flinke uitschieters naar boven. Dankzij de bevlogen inzet van de in totaal 19 taalvrijwilligers werden alle activiteiten in goede banen geleid en kregen alle taalleerders de persoonlijke aandacht die nodig was!
Elke week stond een ander thema centraal: winkelen, natuur, sport en gezondheid. Alle drie de activiteiten stonden met elkaar in verbinding omdat per week dezelfde themawoorden werden behandeld. De kracht van herhaling! De thema’s gaven voldoende stof tot praten. Met verschillende werkvormen werd de Nederlandse taal op vele manieren belicht én geleerd: via beweging, praten, schrijven, lezen, puzzels, uitbeelden, luisteren en kijken. De leergierigheid en gedrevenheid onder de taalleerders waren niet te missen!
De laatste Taalwandeling, tijdens de week met het thema Gezondheid, was gegoten in de vorm van een rondleiding in het Spaarne Gasthuis. 30 taalleerders afkomstig uit o.a. Venezuela, Brazilië, Rusland en de Filipijnen namen deel aan de rondleiding. Medewerkers leidden de groep rond op de röntgenafdeling, de spoedeisende hulp, de afdeling oncologie en de keuken. Kinderen mochten ook mee en een van hen wist wel waar de röntgenafdeling voor bedoeld was: ‘Als je bot kapot is!’. De rondleiding werd afgesloten met een heerlijke smoothie, ter plekke gemaakt door één van de koks.
Op de laatste dag was de feestelijke afsluiting waarmee de TaalZomer op gezellige wijze met hapjes/drankjes werd afgesloten. Er was een quiz, de certificaten werden aan de taalleerders uitgereikt, de TaalZomerfoto’s werden getoond en de vrijwilligers werden op passende wijze bedankt. Het was een mooie, talige zomer!