20 december 2021

Cursus ‘Voel je Goed’ afgerond

In het najaar van 2021 vond de cursus Voel Je Goed plaats. Dit is een zogenaamde camouflagecursus: we hopen op een laagdrempelige manier laaggeletterden te bereiken en zo mogelijk door te kunnen verwijzen naar o.a. een cursus Nederlands of een cursus digitale vaardigheden.

We zijn met een groep van 6 enthousiaste dames gestart, precies goed om ruim uit elkaar te kunnen zitten. Iedereen was blij om weer een live cursus te kunnen volgen. De niveaus en achtergronden verschilden flink van elkaar en toch was het een verbonden en betrokken groep. Ruth was vrijwilliger in deze groep, zo konden we individuele aandacht geven aan iedereen.

Het is een cursus gericht op Gezondheid.
We gebruiken de map Voel je Goed van Stichting Lezen en Schrijven, die is veelal gericht op afvallen, voor ons is dat maar een onderdeel van Gezondheid. Daarom koos iedereen haar eigen doelen om hieraan te gaan werken. Halverwege en aan het eind evalueerden we deze individuele doelen en stelden ze zo nodig bij.
Dit werkt heel goed: iedereen voelt zich betrokken en stimuleert elkaar op deze manier.

We hadden ook een whatsapp-groep gemaakt, waar gezonde recepten, nieuwe maaltijdschijf, beweegoefeningen en bijv. wandelinitiatieven e.d. werden gedeeld. Heel stimulerend. Naast sociale initiatieven werd het Nederlands zo geoefend.

Iedere les deden we beweegoefeningen en weten iedereen dat je hartslag omhoog moet om meer conditie te krijgen en calorieën te verbruiken om zo af te kunnen vallen. Tegen stress deden we ook ademhalingsoefeningen.

Halverwege kwam een diëtiste om vragen te beantwoorden en samen in de supermarkt te kijken naar ingrediënten en gezondere alternatieven. Iedereen weet nu hoe je een afspraak kunt maken en wat dat kost. Een hele leuke les!

Na 10 lessen is iedereen enthousiast en noemden de deelnemers de volgende resultaten:
• Ik beweeg meer en vaker.
• Mijn kwaliteit van het leven is omhoog gegaan: ik geniet meer van het leven, ook door de wekelijkse sociale contacten hier.
• Ik heb veel geleerd over gezondheid en ben me bewuster van wat ik zelf kan doen.
• Mijn zelfvertrouwen is vergroot: ik durf nu meer.
• Ik ga mezelf minder pushen: ik móet niet meer 5x/week hard sporten, het mag ook rustiger. Ik ben zachter voor mezelf geworden.
• Ik ben niet afgevallen, maar heb meer spierweefsel gekregen en minder vet.
• Ik blijf in beweging: alle beetjes helpen en ik voel me er beter door.
• Positief denken maakt me vrolijker en geeft minder stress.
• Door de dagelijkse ademhalingsoefeningen, voel ik me minder gestrest.
• Mijn Nederlands is niet perfect en dat accepteer ik nu (als perfectionist). Niet alles hoeft perfect, met kinderen is dat echt te moeilijk. Dit inzicht geeft rust.
• Mijn kinderen vinden het leuk dat ik andere dingen kook én we bewegen nu vaak samen. We lachen hier samen vaak om.
• De deelnemers zijn blij met het gratis bibliotheekabonnement: kookboeken, boeken over voedingsleer en makkelijk lees boeken worden graag geleend.
• Het netwerken in de groep (ook met Leonie) was heel nuttig en leerzaam.

Begin 2022 gaan we nog 4 keer met elkaar en enkele nieuwe deelnemers koken.

Van dit groepje zijn er 3 deelnemers doorverwezen door het Taalhuis: pure winst.
Eén deelnemer is eerder gestopt, omdat ze een baan kreeg en één omdat ze niet meer durfde te komen vanwege de corona.

Het is echt een hele mooie, nuttige cursus, die ik met mijn achtergrond van Nederlands en Gezondheidskunde graag geef. Daarnaast waren de hapjes die regelmatig doorkwamen niet te versmaden. Topgroep!
Op naar de volgende cursus.

Trainer Annette Grippeling
Vrijwilliger Ruth Olff